Indukční vařiče
Indukční vařiče nám v kuchyni slouží již řadu let a v poslední době jsou hodně propagovány zejména pro úsporný provoz. Informace které u indukčních vařičů uvádí v popisku řada prodejců bývají ovšem dost zkreslené. Pravdou je, že vaření na indukčním vařiči je efektivnější než na ostatních elektrických vařičích nebo sklokeramických deskách. Zde nedochází téměř k žádným strátám při vedení tepla a ohřev jídla začíná ihned po zapnutí vařiče. Ovšem údaje o tom, že se jídlo nepřipaluje a deska zůstává naprosto chladná jsou úplný nesmysl. Indukce dokáže připálit jídlo i na keramické pánvi, pokud si nedáte pozor a deska vařiče pod nádobou se pochopitelně ohřeje na téměř stejnou teplotu jako má na ní položená nádoba. Takže když sundáte pánev na které jste smažili řízky a položíte ruku na varnou plochu, tak to pěkně pocítíte. Pravda je, že chladící ventilátor pod deskou / proč by tam asi byl, kdyby nedocházelo k ohřevu / po vypnutí rychle teplotu sníží. U některých vařičů bývá ventilátor poměrně hlučný a běží po celou dobu vaření a ještě chvíli po vypnutí vařiče. Pokud se týče nádobí, tak vše co je magnetické , tedy plechové, litinové a podobně, lze na indukci použít.Také je třeba si uvědomit, že indukce šíří elektromagnetické vlny a tak každý kdo má v těle nějaký ten budík, třeba umělou chlopeň, by měl kolem takového vařiče chodit oklikou.